نیشکر گیاهی است حارهای که در مناطق نیمه حارهای نیز کشت و کار میشود. این گیاه اصولاً نسبت به دمای پائین حساس بوده ولی این امر برای کشت آن در مناطق نیمه حارهای که احتمال وقوع دمای زیر صفر وجود دارد محدودیتی ایجاد نمیکند. استان خوزستان با وجود زمستانهای معتدل، وقوع سرما و یخبندان در آن از خصوصیات آب و هوایی آن محسوب میگردد. البته شدت و مدت این پدیده در سالهای مختلف کاملاً متفاوت است. شدت سرما، مدت آن و مرحله رشدی گیاه از جمله فاکتورهایی هستند که در تعیین خسارت سرما در یک گونه گیاهی تاثیرگذار هستند. با وجودی که گیاه نیشکر در دسته گیاهان حساس به سرما قرار دارد اما واکنش ارقام مختلف آن به تنش سرما متفاوت است.
تنش دمای پائین در دو حالت قابل بررسی است:
۱- سرمازدگی: در گیاه نیشکر سرمازدگی و علائم آن با کاهش دما در محدوده ۶+ تا ۰ درجه سانتیگراد قابل مشاهده است. در دماهای نزدیک به صفر و در ارقام حساس ظهور علائمی مانند بنفش شدن برگها که نتیجه آسیب به کلروفیل برگ و ظهور رنگدانههای آنتوسیانین میباشد تا آسیب به بافت برگها نیز دیده میشود. این آسیبها بیشتر نتیجه دهیدراسیون یا پسابیدگی بافتها بوده و بسرعت قابل جبران است. در این مرحله از تنش به بافتهای داخلی ساقه آسیبی وارد نمیشود مگر آنکه ساقه از قبل مورد حمله برخی از آفات مانند کرم ساقهخوار یا عوامل بیماریزا قرار گرفته باشد. لذا افت کیفی در شربت استحصالی دیده نمیشود.
۲- یخزدگی: این مرحله از تنش در گیاه نیشکر در دماهای پائینتر از صفر درجه حادث میشود. در این مرحله از تنش با کاهش دما به پائینتر از ۲- درجه علاوه بر برگها در گیاهان جوان بویژه گیاهان راتون شده خسارت به مریستم انتهایی نیز سرایت نموده و ممکن است پنجههای اصلی گیاه از بین بروند. هر چه دما بیشتر تنزل یابد خسارت گستردهتر شده و علاوه بر مریستم انتهایی در گیاهان بالغ میانگرههای پائینتر نیز خسارت دیده و بافت پارانشیمی و ذخیرهای ساقه به دلیل تشکیل بلورهای یخ متلاشی میگردد. پدیده اخیر معمولاً در دمای 4- درجه شروع میشود.
اثرات دمای پائین بر گیاه نیشکر
۱- کاهش سطح فتوسنتز کننده به دلیل از بین رفتن کلروفیل برگ
۲- تخریب غشاء سلولی و از بین رفتن بافتهای میان رگبرگی
۳- آسیب به مریستم انتهایی
۴- آسیب به بافت ساقه و پارانشیم ذخیرهای گیاه
۵- کاهش جذب عناصر غذایی و بروز علائم کمبود
بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک
درباره این سایت